Bevezetés a púderek világába. Miért, hogyan és milyet érdemes használni?

By 2018-06-08Egyéb

Kezdjük talán azzal, hogy mi mindenre is jó a púder. Egyrészt segít az alapozás fixálásában, tartósabbá teszi a sminket. Másrészt azért is jó, mert csökkenti a vékony vonalak és pórusok hatását. Sőt, ha mindez még nem lenne eléggé meggyőző, a púder ráadásul kiváló alap, ha pirosítót, kontúrt, bronzosítót vagy highlightert szeretnénk felvinni, és arra is használhatjuk, hogy visszafogottabbá tegyük a túl erős pirosító hatását. A szemhéjpúderrel is sokkal szebb hatást érhetünk el, mint ha csak alapozóra vinnénk fel.

Persze azt sem árt tudni, hogy a púdereknek is több fajtája létezik, és nem mindegy, hogy mikor milyet használunk. A két fő típus a por állagú (loose) és kompakt, préselt (pressed) púder. A por állagú púderek előnye, hogy egyszerűen befedik az arcot, és könnyedebb hatást keltenek, bár talán picivel nehezebb dolgozni velük, míg a préselt, krémszerű púdereket (kőpúdernek is nevezik)  valamivel könnyebb felvinni, de erőteljesebb fedésük miatt keményebb hatást keltenek.

  • A transzparens (translucent/transparent) púder arra jó, hogy megkösse a sminket és csökkentse a bőr fényét, mattabb hatást eredményezve. Ez a fajta púder tulajdonképpen nem látszik a bőrön, fő feladata a smink fixálása.
  • A mattító púder, mint a neve is jelzi, a fényes, olajos hatást csökkenti. Csínján bánjunk vele, mert ha túl sokat használunk, maszkszerű hatást is eredményezhet. Előnye viszont, hogy akár alapozó nélkül is használható.
  • A bőrszínű púder egyenletessé teszi a bőrt, sőt, az apró bőrhibák eltüntetésében is segíthet. Kiválasztásánál nagyon figyeljünk az árnyalatra, ha pedig nem tudunk dönteni két árnyalat között, inkább a világosabbat válasszuk.
  • HD púdert akkor használjunk, ha erős mattító hatást szeretnénk, de közben egységesíti is a bőrt. Kissé erős, ezért különösen figyeljünk rá, hogy szépen dolgozzuk el.
  • A színes púderek a különböző bőrhibák és elszíneződések korrigálására lettek kitalálva. Ezek használata kezdő sminkeseknek kevésbé ajánlott, hiszen kis gyakorlást igényel, amíg megtanuljuk úgy használni őket, hogy ne térjenek el a bőrünk színétől.

Olajos bőrre célszerű transzparens púdert használni, hiszen a sminket is tartósabbá teszi, de a csillogást is távol tartja. Ha erőteljesebb fedést szeretnénk, akkor egy matt préselt púder is jó választás lehet. Száraz bőrre a por állagú, finomszemcsés púderek jelentik a jó választást. És ne feledjük egyeztetni púderünk színét az alapozóval. Ez pedig a PM-nél még egyszerűbb, ugyanis az alapozók fantázianevei megegyeznek a hasonló színű púderek fantázianeveivel! Válogass kedvedre a webshopunkban, és találd meg a saját színed!

Anna Szabó

Author Anna Szabó

More posts by Anna Szabó

Leave a Reply