Kosár

Tippek

Smink szótár – smink alapfogalmak, elnevezések

smink szótár

 

Ahogy a blog neve is mutatja, most olyan alapfogalmakat szedtünk össze nektek, amik a sminkeléssel kapcsolatban előfordulnak. A smink szótár egy olyan kis összegző, amiből könnyen és gyorsan kikeresheted a számodra fontos információt.

 

Arc smink szótár:

 

Primer: magyarul bázis (smink bázis), legtöbbször szilikon alapanyagú készítmény, melynek feladata, hogy feltöltse a szabad szemmel nem látható pórusokat, kisimítja a bőrt. Előkészíti az arcbőrt a tökéletes alapozáshoz. Hidratálást követően alapozó felvitele előtt használjuk.

Foundation: magyarul alapozó, ez a smink alapja. Arcra, nyakra viszik fel. Feladata a bőr egyenletessé tétele, egységes összkép megalkotása, bőrhibák elfedése. Különböző típusai vannak, amiket megkülönböztetünk fedési erősség, tartósság, finish, színtónus és akár állag szerint is. Összetevőit tekintve már sok olyan alapozó van, ami tartalmaz fényvédőt és vitaminokat is.

Concealer: magyarul korrektor, a bőrhibák eltüntetésére használatos. Különböző árnyalatokban kapható. A legnépszerűbb a zöld és a sárgás tónusú. A zöld a pirosas, pattanásos területeket fedi el, a sárga pedig a szem alatti lilás karikákra használandó. A világos, krémszínű korrektorokkal a kontúrozás során találkozhatsz, ugyanis világos színe miatt az arc egyes részeinek kiemelésére használják. (Pl. orr középvonala, homlok közepe, áll felső része) A zöld korrektort alapozás előtt alkalmazzuk!

Camouflage: hasonlít a korrektorra, ám ez egy sokkal nagyobb, vastagabb fedésű termék, ami a tetoválások, bőrhibák, sebek eltüntetésére alkalmas.

Powder: magyarul púder, az alapozó és a korrektor fixálására alkalmazzák. Van színezett és transzparens, azaz „átlátszó” változat is. Utóbbi nem tartalmaz szín pigmentet, hanem felveszi az arcon használt korrektor és alapozó színét. Mattít és tartósabbá teszi a sminket. Kapható préselt és por állagban is.

Bronzers: magyarul bronzosító, az arc kontúrozására használjuk. Úgynevezett „csontosítást”, árnyékolást készítenek. A járomcsont alá, az áll vonalára, hajtövekhez viszik fel. Textúráját tekintve lehet, krém vagy por is. A krémformát mindig fixálni kell por állaggal.

Blush: magyarul pirosító, az arc „almácskáira” kerül. Ezzel üdeséget, egészséges pirosságot kölcsönözve a bőrnek.

Highlighter: a highlightert kiemelésre használják az arc egyes területein, arccsonton, illetve a szemöldökcsonton, a szemöldök ív alatt, szemzugban a tekintet kiemelésére. Textúráját tekintve lehet por, folyékony vagy gél állagú.

BB krém: olyan színezett nappali krém, ami bőrtónus javító, bőrhibákat javító krém. Szintén, mint az alapozó, ebből is van erősebb és lágyabb fedőképességű. (BB = Blemish Balm)

CC krém: angol megfelelője „color corrective” vagy „color control”. Színkiegyenlítő, bőrszín egységesítő funkcióval bír, valamivel könnyedebb fedést nyújt, mint az alapozó vagy a BB krém. Legtöbb esetben tartalmaz öregedést gátló anyagokat. Általában érettebb bőrre ajánlják.

Tetszett az arc smink szótár? Még korán sincs vége, olvass tovább a java a kifejezéseknek még csak most jön!

Arc termékeinket itt találod:

Arc

Szem/szemöldök smink szótár:

 

Eyeshadow: magyarul szemhéjfesték. Végtelen változata van. Különálló korongok, összetett paletták, fényes, matt, glitteres, krémes, folyékony vagy por pigment állagú. Színeket tekintve is végtelen a skála.

Eyebrow cake, pomade, eyebrow gel: magyarul szemöldök por, szemöldök gél. Rengeteg típusa van és mindegyikkel más végeredményt kapunk. Teszteld őket és nézd meg, számodra melyik finish a legjobb.

Eye primer: magyarul szemhéj bázis, a szemhéjfestékek alapja, mint az arc sminkelésnél a primer. Általában színezett, világos krémszínű. Használatával egy egységes, világos alapot készíthetsz a szem sminknek, amibe utána sokkal jobban tapadnak a pigmentek/szemhéjfestékek, világos színének köszönhetően pedig még intenzívebbek lesznek rajta a szemsminkek.

Mascara: magyarul szempillaspirál, nem meglepő, hogy ezt is több típusban találhatod meg Leginkább a kefékben van különbség, viszont vannak színezett és még glitteres változatok is!

Glitter: magyarul csillám, ami por és gél valamint „préselt” korong formában is megtalálható.

Gel liner, eye liner: magyarul szemhéjtus/gél, a kalsszik szemhéjtusokon kívül kapható gél verzió is ami a tökéletes a füstös szemsminkek alapjához, ugyanis jól satírozható és jól beletapadnak a pigmentek.

Lash: magyarul szempilla. Természetesen itt nem csak a mű pillákra használja az angol ezt a kifejezést, hanem a természetes szempillákra is. Egyébként a mű pillák kaphatóak soros, illetve tincses verzióban is. Mindkettőt szempilla ragasztó segítségével tudod felhelyezni.

Szem smink termékeinket itt találod:

Szem

Ajak smink szótár:

 

Lip blam: magyarul ajakbalzsam. Ez lehet színezett vagy színtelen, Stiftes vagy tégelyes. Az ajkak ápolására, hidratálására szolgál.

Lip gloss: magyarul szájfény. Nem meglepő, hogy megannyi változatban létezik. Ráadásul vannak már ajakdúsító változatok is, amik „feltöltik” az ajkak mikro ráncait és teltebbé varázsolják.

Lipstick: magyarul ajakrúzs. Ezt használják a folyékony verziók megnevezésére is. Kapható matt és fényes verzióban is.

Lip pencil: magyarul ajakceruza. Az ajkak kontúrozására használatos. Alkalmazzák a rúzsok alapjának is teljes felületen a rúzs tartóssága érdekében.

Lip kit: magyarul ajak szett, ami ceruzából és rúzsból áll, de használják a rúzs csomagok megnevezésére is.

smink szótár

Smink szótár – ajak termékek

Ajak smink termékeinket itt találod:

Ajak

 

Stílus, technika smink szótár:

 

Alkalmi smink: olyan sminkstílus, amikor valamilyen eseményre készítünk. Legjellemzőbb formája a menyasszonyi smink.

Beauty smink: a természetes szépséget kiemelő, natúr összképet megtartó úgynevezett szépítő smink. Az alany természetes szépségét hangsúlyozza.

Blending: satírozás

Ceruza technika: egy eléggé krémes, jól satírozható, általában sötétbarna ceruzát alkalmaznak hozzá. A smink készítésének az első fázisához használják. Ennek segítségével rajzolják meg a smink kívánt alap formáját/alakját, majd erre építik fel a sminket. Menyasszonyi sminkek fő jellemzője.

Cut Crease: egy olyan mélyítő vonalas szem smink, amit erős kontrasztok, sokszor dupla tusvonal és éles elhatárolt szél jellemez.

Half Cut Crease: a CC megfelelője, de csak az ív fele van kiépítve, a smink végénél a mélyítő vonal alatti és feletti smink találkozik és összemosódik.

Glamour smink: röviden Glam smink. Napjainkban ez a stílus összefonódott az elegancia, luxus és tökéletesség fogalmával. Idealizált, nem hétköznapi megjelenés. Szívesen nyúl át szélsőséges megoldásokba. Szinte már természetes a műviség, a „megcsinált” hatás. Jelenleg a legnagyobb képviselője Kim Kardashian, aki tökélyre fejlesztette ezt a stílt és mindenki számára ismert a „kardashian-kontúr”. A glam smink elég jól körbeírható: az erősen kontúrozott, bronzosított arc, cicás szem, hatalmas műszempillák, hangsúlyos ombre szemöldök, túlrajzolt száj.

Kontúrozás: az arc körvonalazása, formázása, átalakítása. Bronzosítóval és krémszínű, világos korrektorral végzik.

Nappali smink: egy nagyon visszafogott, hétköznapi természetes smink, ami 5-10 perc alatt el is készíthető.

Natural makeup: természetes színeket használó smink stílus, amiben a természetes szépség megtartása, a visszafogottság, lágy összhatás a cél.

No makeup: a natural makeup és a no makeup szinte alig különbözik egymástól. A no makeup esetében viszont a cél az, hogy teljesen kerüljük a sminkelt hatást, ezáltal sokkal kevesebb sminkterméket használnak.

Ombre: magyarul átmenet, árnyékolás, tehát ezt a kifejezést a színátmenetre használják. Legtöbbször az ajak sminkeket szokták ombre technikával készíteni, ha valami látványosabbra vágynak, de szemöldök esetében is jellemző az ombre technika.

Pin-up stílus: ez egészen a 40-50-es évekre nyúlik vissza. Fő jellemzője a piros rúzs és a fekete tusvonal. Csábító, szexi, feltűnő összhatás.

Púdergát: ez nem más, mint egy épített púder gát a szem alatt, ami nem engedi beletapadni az esetlegesen lehulló szemhéjfestéket az alapozóba, korrektorba. A szem sminkelés után egy legyezőecset segítségével könnyedén leseperhető.

Szálazás: a szemöldök szálankénti megrajzolását jelenti.

smink szótár

Smink szótár -alkalmi stílus

 

Kellékek sminkszótár:

 

Brush: ecset

Fixing spray: sminkfixáló spray

Makeup sponge: sminkszivacs

Makeup bag: sminktáska/neszesszer

Palette: magyarul paletta. Ez lehet üres, korong tartó paletta is, illetve már előre összeállított szemhéjfesték, rúzs vagy bármilyen más paletta.

Remover: sminklemosó

 

smink szótár

Smink szótár – kellékek, ecsetek

Smink ecseteinket, blendereinket, tehát smink szivacsainkat itt találod:

Kiegészítők

Kifejezések smink szótár:

 

Anti-aging: öregedést gátló

Anti-shine: kifényesedést gátló/mattító

Almácska: az arc azon része, ahová a pirosító kerül

Base: alap, bázis, előkészítés

Body: test

Brow: szemöldök

Colour: szín

Cupidó-ív: a felső ajkak közepe, legtöbb esetben highlighterrel emelik ki.

Cruelty-free: állatkísérlet mentes

Face: arc

HD foundation/powder: magyarul DH alapozó vagy púder, amelyben a HD a High Definition kifejezés rövidítése. Ezek a termékek a technika/média világához igazodnak. Kevés kell belőlük ahhoz, hogy optikailag tökéletes fedést, természetes hatást, egyenletes bőrképet eredményezzenek. Fényvisszaverő pigmenteket tartalmaznak.

High-end: ez egy olyan kifejezés, amit a legkimagaslóbb, csúcskategóriás termékekre használnak.

Liquid: folyékony

Mosolyzóna: mosolygáskor kiemelkedő orca részt hívjuk így, „almácskák”, erre kerül a pirosító

Skin/derma: bőr

SPF: fényvédő

Transparent: áttetsző, színpigmentet nem tartalmazó termék, amely felveszi a bőr vagy az alapozó színét.

Vegan: állati eredetű összetevőket nem tartalmaz

Workshop: olyan esemény, amin csoportos szakmai tanulásra, tudás megszerzésére adnak lehetőséget.

Ha érdekel online smink workshop és oktatás, akkor töltsd le ingyen a Flive-ot!
A Flive a legújabb beauty közösségi média app, amely tele van beauty oktatásokkal, képzésekkel.
Több info itt:

https://flivestar.com

Mi a véleményed?

Ingyenes szállítás 15.000 Ft felett

Kosár Eltávolítva. Visszavonás Van kuponkódod?
  • Még nincs terméked a kosárban nyomás vásárolni.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. további információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás